Kenali Palastin

PALASTIN TANAH RAHMAT


Bagi umat Islam, di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini dan menjadi kiblat pertama, setelah Masjidil Haram (Makkah) dan Masjid Nabawi (Madinah).


Penganut Yahudi pula, tanah tersebut merupakan “Tanah Yang Dijanjikan Tuhan” kepada mereka. Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), dan di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan situlah tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka.


Bergitu juga penganut agama Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa. Di tanah itulah Nabi Isa menyampaikan ajarannya, dan di tanah itu jugalah Nabi Isa disalib (mengikut kepercayaan kristian).


ISRAEL PERAMPAS


Betul kata-kata Salahuddin Al Ayyubi sesiapa yang memegang Al-Aqsa maka dia telah memengang dunia. Sekarang Israel telah memengang Al-Aqsa dan seluruh dunia tersebarnya budaya yahudi dari segi pakaian, simbol, permakanan, ekonomi, budaya dan sebagaianya di dalam kehidupan kita malah ia sudah menjadi kebiasaan.


Negara Israel??? Bukan… Negara Israel tidak pernah wujud dalam peta dunia malah Allah S.W.T. telah mengiktirafkan bahawa Bani Israel (Israel) tidak layak duduk di dunia kerana ia merupaka kaum yang melapaui batas. Kita sebagai umat Islam tidak boleh mengiktirafkan negara Israel dan jangan memanggil negara Israel. Sebagai tanda cinta pada umat Islam Palastin, gelarlah negara Israel sebagai TANAH PALASTIN.


Israel adalah negara haram yang diiktirafkan oleh British seperti negara Malaysia yang sebelum ini dikenali dengan nama Tanah Melayu. Negara Israel menjadi sebuah negara demokratik berperlembagaan yang diberi mandat oleh British pada tahun 1948.


Negara terawal yang mengiktirafkan Israel adalah Amarika Syarikat (USA) yang dibuat dalam masa 11 minit selepas peristiharan. Bergitu juga negara-negara lain seperti Iran, Guatemala, Iceland, Nicaragua, Romania dan Uruguay. Tanbahan lagi, Kesatuan Soviet pada 17 Mei 1948, diikuti oleh Poland, Czechoslovakia, Yugoslavia, Ireland dan Afrika Selatan


Ada juga negara-negara Islam berpelembagaan yang mengiktiraf negara Israel seperti Turki, Jordan dan Mesir. Walau bagaimanapun, negara-negara Islam yang lain yang tidak mengiktirafkan secara langsung mereka tetap menjalinkan hubungan yang akrab dengan negara-negara yang bersekutu rapat dengan Israel terutamanya Amarika Syarikat (USA) dan Britain (UK).


Kesan perisytiharan penubuhan Israel diikuti oleh serangan ke atasnya oleh tentera Mesir, Iraq, Lebanon-Syria dan bermulanya Perang Arab-Israel 1948. Walaupun gencatan senjata dipersetujui pada 11 Jun, pertempuran disambung semula pada 8 Julai dan berhenti semula pada 18 Julai sebelum disambung kembali pada pertengahan bulan Oktober. Peperangan hanya berakhir pada 24 Julai 1949 dengan termeterainya Perjanjian Armistice 1949 dengan Syria.


Dengan termeterainya perjanjian, Israel bukan sahaja dapat mempertahannya dirinya tetapi juga memperluaskan wilayah yang didudukinya hampir separuh dari pelan asal pembahagian wilayah oleh PBB.


Sejak dari holocaust, ramai Yahudi berhijrah ke Amerika atas dasar terbuka negara tersebut terhadap mereka, serta ramai juga yang pulang ke tanah air di Israel. Yahudi di Amerika diterima dengan tangan terbuka, bantuan dan pekerjaan diberikan kepada mereka atas dasar belas kasihan akibat holocaust tersebut.


Dari situlah, Yahudi di Amerika berkembang dan memegang tampuk ekonomi dan pentadbiran Amerika. Amerika, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memberikan sokongan tanpa putus-putus kepada negara Israel, yang didirikan di atas tanah Palestin yang dirampas secara haram.


BETUL KE ISRAEL KATA BAHAWA MEREKA PENDUDUK ASAL NEGARA PALASTIN ???


Mengikut kajian sejarah, penduduk asal di situ adalah kaum Arab yang diberi nama Kanan (Kan-An) yang menetap pada 2500 Sebelum Masihi. Palestin dimiliki oleh Bani Israel, sehinggalah lebih kurang 60 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa A.S.. Pada tempoh ini, kerajaan Rom menekan kependudukan Bani Israel di tanah Palestin tersebut, sehinggalah akhirnya tanah Palestin diarah oleh tentera Rom dan kaum Bani Israel diusir keluar. Tersebarlah kaum Bani Israel, atau dikenali sekarang sebagai Yahudi ke serata dunia.


Setelah kelahiran Nabi Isa A.S., seterusnya kewujudan agama Kristian. Lebih kurang pada tahun 300 Masihi, kerajaan Rom di bawah pemerintahan Raja Constantine yang menjadikan Constantinople sebagai pusat pemerintahan, mengalami Kristianisasi. Sejak dari tempoh tersebut, kerajaan Rom menguasai Palestin.


Kerajaan Rom yang telah menjalani Kristianisasi, mengalami pelbagai perubahan dari sudut struktur pemerintahan. Bangsa-bangsa asal Eropah seperti Vikings, Magyar dan sebagainya dikristiankan, dan pemerintahan dikuasai oleh golongan Church.


kelahiran Nabi kita Muhammad S.A.W. tertubuhnya Empayar Islam, Baginda wafat pada 632 Masihi. Seterusnya empayar Islam semakin berkembang, dan Palestin berjaya ditawan dari kerajaan Rom pada tahun 638 Masihi. Maka sedari itulah Palestin menjadi milik Islam, sebagai tanah suci yang ketiga selepas Makkah dan Madinah.


Sejak dari 1000 Masihi, tentera Kristian telah melakukan pelbagai usaha menawan kembali Palestin. Pada tahun 1063, Pope Alexander II memberikan “fatwa” mengerahkan penganut Kristian untuk berjuang mendapatkan kembali Palestin, dan barangsiapa yang berjuang diberikan status kemuliaan dan pengampunan tertinggi. Itulah yang dikenali sebagai Perang Salib (Crusades)


Setelah Palestin ditawan, kerajaan Islam yang sedia ada konflik dalaman pada ketika itu, semakin hilang semangat. Keadaan berlanjutan sehinggalah lahirnya seorang pemimpin agung, yang dikenali sebagai Salahuddin Al Ayyubi. Salahuddin Al Ayyubi, menyatukan masyarakat Arab yang ketika itu berpecah belah akibat perbezaan mazhab dan aliran, seterusnya membawa tentera Islam menyerang kembali Palestin. Akhirnya, pada sekitar tahun 1187, ibu negara Palestin berjaya ditawan, dan pada tahun 1291


Sejak itulah tanah suci Palestin kekal di bawah pemerintahan Islam dengan aman damai. Malahan, penduduk asal Palestin iaitu Yahudi/Bani Israel dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka, walaupun masih ramai yang bermastautin di luar. Kerajaan Islam berkembang meluas, hinggalah masuk ke era pemerintahan Turki Uthmaniyyah.


Zaman Turki Uthmaniyyah mengalami kejatuhan sejak dari abad ke-19 lagi. Proses modenisasi semakin berlaku, dan kebergantungan terhadap kuasa barat semakin wujud. Krisis-krisis dan konflik dalaman melemahkan lagi kekuasaan empayar Turki Uthmaniyyah. Khalifah pada masa tersebut hanyalah pada nama Empayar Islam semakin lemah, di bawah kekuasaan barat seperti Britain dan Perancis.


Sampai sekarang Israel tidak putus-putus menyerang Palastin untuk meluaskan wilayah.


Palastin terus berjihat dalam usaha untuk menawan kembali Masjidil Aqsa semejak kerajaan Islam tumbang.


Bukan itu sahaja, malah menjadi pelarian dan di kurung oleh tembok yang kuat yang di bina oleh Israel atas alasan menjaga ketenteraman awam.


Tahukah anda orang di penjara merupakan orang yang paling bahaya…


Rakyat di palastin yang dikurung oleh tembok itu hanya bahaya bagi Israel sahaja…


Anda percaya atau tidak??? Jika tembok itu hancur semuanya secara automatik Palastin menawan kembali tanah mereka tampa menggunakan senjata api…


Mistahil??? Ini adalah rialiti…


Tapi…


Dimana kita…???


Yang mengaku saudara…


Nak ke… Al-Aqsa dan Al-quds hancur dan dibina Kuil Sulaiman (Temple of Solomon)…


Nak ke… Akhirat nanti nabi tidak mengaku umat…


Tahukah anda sumbangan kita kepada Israel ???


Senjata, bom, peluru dan banyak lagi… benda itulah Israel menyerang Palastin…


Mangsanya…


Anak-anak kecil… belia… wanita… orang tua… yang lemah…


Ayuh saudara-saudara sekalian… BAIKOT PRODUK ISRAEL DAN BERKAITAN DENGAN ISRAEL


Tak boleh… cuba-cubalah… kurang-kurangkan…. Kurang… dan terus kurang… sekali gus 0…


Dan bersama-sama kita mendoakan agar Palastin selamat... aminnn...

No comments:

Post a Comment

نوتيس

BLOG INI DALAM PEMBAIKAN... MAKLUM