نوتيس

BLOG INI DALAM PEMBAIKAN... MAKLUM

Dunkleosteus terrelli – Ikan Prasejarah

Makhluk nie... hidup 400 juta tahun yang lalu tau...
Nie dia ciri2 pala korak dia...

Ikan zaman purba (400 juta tahun dahulu) yang dikatakan mempunyai daya kekuatan rahang sebanyak 11 ribu paun kuat gila mak oiii..., berukuran 33 kaki panjang dan berat dianggarkan 4 tan!!!

Para saintis berkata terrelli Dunkleosteus mungkin "raja pertama haiwan." Ikan prasejarah ini adalah 33 meter panjang dan bila ditimbang hingga empat tan... berat gila beb. Beberapa rahang tu... mempunyai ciri-ciri ikan jos (yu) dan boleh robek daging dan mengisar sebelum di telan cam blender la lebih kurang...

Saintis telah mengkaji Dunkleosteus memiliki rahang paling kuat dari semua jenis ikan, gigitannya rivaling dari T. rex dan buaya moden lebih kurang gitulah...

"Dunkleosteus mampu menelan apa pun di lingkungannya," kata ketua penyelidik Philip Anderson, di Jabatan Sains Geofizik di University of Chicago.

Para saintis sudah tahu Dunkleosteus adalah pemangsa utama pada zaman dulu lah... macam raja.

Tapi Anderson dan Mark Westneat, ciri ikan di Muzium Field di Chicago, dengan menggunakan fosil makhluk ini untuk membuat suatu model komputer otot dan gigitannya. Mereka menyimpulkan bahawa boleh chomp dengan gaya £ 1,100, yang diterjemahkan sehingga 8,000 pon per inci persegi di hujung sebuah fang. tu diaorang yang kata...

Sangat pantas dengan membuka rahangnya hanya dalam satu-kelima puluh saat. Tindakan itu akan menjadikan pembersih untuk menarik mangsa ke dalam mulutnya. Cam vacum... sedut habis...

Ikan biasanya mempunyai gigitan yang kuat atau gigitan cepat, tetapi tidak keduanya, kata para penyelidik.

Dunkleosteus adalah salah satu daripada banyak spesies placoderms, pelbagai kumpulan ikan lapis baja maknaya... kat dasar laut yang menguasai ekosistem air pada zaman Devon, 415.000.000-360.000.000 tahun yang lalu. Haiwan ini kuat dan memakan makhluk air lapis baja yang lain, termasuk yu dan artropod. fuyyoo....

Apakah Dunkleosteus berjaya bertahan hidup, ia akan tetap dikira sebagai predator yang menakutkan saat itu. la ni kalau da... matilah tamadun laut...

"Jika seseorang dapat panggung pertempuran antara yu 20-kaki [putih] besar ... dan ukuran maksimum Dunk, aku akan membuat taruhan Dunk," kata Westneat LiveScience. nak katakan ikan ni very2 strong...

© 2009 LiveScience.com. All rights reserved.

Alih Bahasa: Macam-maca Ada...

No comments:

Post a Comment

 

...ماچم-2 اد Copyright © 2011 All Rights Reserved. Remodify by admin Cenderawasih ii email hafizzahidan@gmail.com